Rotterdamse cafés (95) – Wandeloord

11 October 2020, 11:32 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Wandeloord

De tip kwam van mijn trouwe medewerker Rob P. Kanaar: ‘Ga eens kijken in het leuke hoekcafeetje ‘Wandeloord’ aan de Linker Rottekade nr. 1’. Het oude Croowijk. Rob is een kroegenkenner bij uitstek, dus ik volgde zijn raad op, afgelopen zomer. Bingo! Wat een mooie huiskamer. Zo gaaf en eerlijk zie je ze haast nergens meer. En het curieuze aan dit lokaal is, dat de gehele familie in touw is om het kroegje in stand te houden. Van grootvader tot kleinzoon, werkelijk waar. Zij hebben het niet gemakkelijk met deze zo trieste coronagolf. Tijdens de warme zomerdagen viel de schade mee. De klantenkring zat buiten. Maar ja, over drie weken is het november. In het kroegje mogen NIET veel klanten vertoeven. Weg mooie omzet!

Danny van der Kroef van de Oude Sluis vertelde mij vorige week dat die ‘tien uur sluitenregel’ de doodsteek is voor menig trendy café. Hij vertelde dat normaal gesproken op zaterdagavond om 22.00 uur pas de eerste klanten binnendruppelen. Jawel, opnieuw: weg omzet. Rare tijden voor de horeca. Wat de foto betreft, u ziet de gehele familie bijeen. Ik hoef in dit geval geen namen te noemen. Dit fraaie sfeerbeeld zegt voldoende. Overigens staat Wandeloord op de nominatie om gerenoveerd te worden. Dat zou vanaf 1 maart 2021 van start gaan. Het spreekt vanzelf dat de eigenaar protest heeft aangetekend.  Ik zie de toekomst voor het cafeetje somber in.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.